Een adviserend vraagje?

Ik zou graag een knaagdiertje aanschaffen, maar ik heb intussen ontdekt dat er zoveel soorten zijn dat ik niet goed meer weet hoe of wat.Ik heb twee kindjes en had graag voor elk één diertje genomen, liefst met niet te veel onderhoud, maar wel aanhankelijke diertjes waar ze toch iets aan hebben. Liefst niet te luidruchtig en geurverspreidend.Kan u mij soms raad geven?
IK kan je wat voor- en nadelen geven van de knaagdieren die ik ken:

- [b]mongoolse gerbils[/b]: heeft alle voordelen die jij zoekt (ruikt niet, weinig onderhoud: ongeveer 1 maal per maand hok schoonmaken, kan in groep gehouden worden, verschillende kleuren (kinderen herkennen graag hun eigen dier ;)), maar het zijn geen aanhankelijk dieren. Wil je ze heel tam maken, dan moet je er veel tijd en geduld voor over hebben. Ze bijten wel zelden en zijn heel nieuwsgierig. Echte knuffeldieren zullen het nooit worden. over het geluid: het geluid dat ze zelf maken hoor je zelfden, wel kan je het gegraag en geknaag horen. dit zijn ook dieren die overdag actief zijn

-[b]hamsters[/b]: vragen meer onderhoud dan gerbils, hun kooi gaat ook makkelijker ruiken. kan je vaak niet per twee houden. geluid is te vergelijken met gerbils, alleen als je een plastieken kooi geeft met een radje, kan dat radje wel wat lawaai maken. Hamsters leven 's nachts (die van mij worden rond 22.00 wakker) en hun karakter kan echt verschillen: je hebt bijters en je hebt heel lieve hamsters. -[b]rat[/b]: durft hard te ruiken, kan wel zeer tam gemaakt worden, waardoor het erg aanhankelijk is.

-[b]degoe[/b]: te vergelijken met een gerbil, alleen groter en in minder verschillende kleuren


Hoi,

En cavia's hoe zit het daarmee of chinchilla's?
Mijn voorkeur gaat naar precies cavia's  en chinchilla's vind ik heel mooie diertjes, maar die leven s'nachts en daar vrees ik wat voor, dat we er niet veel gaan aan hebben.
Alvast al bedankt voor de reactie
degoe's leven overdag dus dat is dan misschien weer een voordeel he
[quote author=Boogie link=topic=1315.msg10369#msg10369 date=1177084770]
Hoi,

En cavia's hoe zit het daarmee of chinchilla's?
Mijn voorkeur gaat naar precies cavia's en chinchilla's vind ik heel mooie diertjes, maar die leven s'nachts en daar vrees ik wat voor, dat we er niet veel gaan aan hebben.
Alvast al bedankt voor de reactie
[/quote]

Chinchilla's ben ik niet zo in thuis, wel weet ik dat ze redelijk wat onderhoud vragen.
Wat cavia's betreft raad ik u aan om eerst even dit vragenlijstje te doorlopen.

Ben ik geschikt als verzorger?
Alvorens een cavia aan te schaffen moet je jezelf een aantal vragen stellen:
- Ben ik bereid om alle dagen voor dit diertje te zorgen, ook al ben ik ziek, moe,…
- Kan ik de moeite doen om het diertje alle dagen aandacht te geven, knuffel, aai…
- Ben ik bereid om groenvoer te kopen ook al is het in de winter een stuk duurder?
- Hou ik er rekening mee dat een cavia ziek kan worden en ik dan de dierenarts moet betalen? Ook op de momenten dat je eigenlijk krap bij kas zit.
- Kan ik het diertje het nodige onderdak bieden (voldoende plaats, droge – tochtvrije plaats,...)
- Ben ik bereid om de cavia voldoende beweging te geven en hem in huis te laten rennen als ik weet dat deze niet zindelijk zijn, haren verliezen en durven knagen aan de meubels?
- Ben ik bereid om regelmatig zijn tanden, nagels, vacht te controleren?
- Ben je je ervan bewust dat een cavia verzorgen geld kost?
- Ben je je ervan bewust dat je niet zomaar op vakantie kan gaan zonder een gepaste opvang te zoeken voor je cavia? En dat deze opvang geld kan kosten?
- Ben je bereid om je cavia te verzorgen als hij ziek is? Ook al betekent dit dat je ’s nachts moet opstaan om hem te voeden?

Kan je op alles ja antwoorden kan je tot aanschaf van een cavia overgaan. Het diertje zal dan voldoende aandacht en verzorging krijgen.

Heb je niet op alles ja geantwoord kan je de aankoop best nog even uitstellen. Je wil het diertje wel aandacht en verzorging geven, maar enkel als je zin hebt? Geef nog wat extra aandacht aan je cavia en ook jij bent een prima verzorger.

Heb je overwegend neen geantwoord? Laat de cavia dan waar hij is. Je bent niet geschikt als verzorger. Als je geen tijd en energie in het diertje kan stoppen is het beter dat je de cavia niet in huis haalt.

Ik heb hier 25 cavia's rondlopen en op zich is er weinig verzorging aan. Dagelijks eten geven, water verversen, zorgen voor voldoende hooi en de nodige aandacht. Mijn cavia's zijn wel niet tam gemaakt, dus worden niet zo graag vastgenomen. Als je er wat tijd aan besteed is dat echter wel mogelijk.
Hun hok kan wel ruiken (vooral bij mannelijke cavia's), maar als je het regelmatig verschoont is dat geen probleem.
Ook wil ik even zeggen dat een cavia een groepsdier is Het is dus aan te raden cavia's nooit alleen te houden, maar per 2 -.3 of meer.
Wat ook belangrijk is om te weten: 2 beertjes gaat vaak mis. Ze vechten om de baas te zijn soms tot bloedens toe.
2 zeugjes daarentegen gaat vrijwel altijd goed.
Zet nooit een zeugje en een beertje samen of je hebt na 70 dagen jonkies :)

Toch even vermelden dat 2 beertjes niet altijd mis gaan. Het hangt er juist van af wanneer je ze samen plaatst.

2 beertjes kunnen bijna altijd zonder problemen samen indien er geen vrouwelijke cavia's in de buurt zijn. Zodra ze vrouwelijke cavia's zien kan een gevecht ontstaan. Wanneer je 2 of meer mannelijke cavia's wil koppelen is het aan te raden om dit te doen met jonge dieren. Wat ook kan is een volwassen samen met 1 of meerdere jongere cavia's (zorg wel dat ze niet te jong zijn, indien ze zich in het begin zouden moeten verdedigen is dit belangrijk.)

Ik heb hier 3 mannelijke cavia's samen zitten in groep en kan u verzekeren dat ik hiermee nog nooit problemen heb gehad.

Verder hebben mannelijke cavia's ook een ander gedrag dan vrouwelijke. Naar mijn mening zijn mannelijke cavia's opgewekter, actiever en maken ze iets meer geluidjes.

Bij de koppeling van cavia's (en ook de meeste andere dieren) is het aan te raden om dit op neutraal terrein te doen waar dus geen van beide de baas is. Doe je dit niet, dan zou het kunnen (is bijna altijd) dat je cavia (die al een tijdje op dat terrein zit) zijn territorium gaat verdedigen en dat er een gevecht ontstaat. Dit is zowel voor de vrouwelijke als mannelijke cavia's hetzelfde.

Hoe een terrein (hok) neutraliseren?

Dit kan door alles uit het hok te halen. Eens het hok helemaal leeg is spuit je in het hok (benevelen) een samenstelling van water en azijn. Als het hok helemaal nat is (niet doorweekt, gewoon een beetje vochtig - zodat de zijngeur aanwezig is op het materiaal - is voldoende) gemaakt kan je stoppen en even wachten. Indien het een houten hok is kan je het in het hout laten intrekken (ik weet niet of het sporen achterlaat, maar dacht van niet, tenslotte benevel je het maar een beetje dus echt veel schade zou het niet mogen geven). Bij een plastieken kooi kan je het na een aantal minuten er afvegen.
Nu moet je gewoon even wachten tot het sterke van de azijngeur verdwenen is en je kan het hok weer inrichten.